Veel mensen hebben geen idee hoe veel vrijwilligers, tijd en werk nodig zijn om een praalwagen voor het bloemencorso van de Bollenstreek te maken. De meest zichtbare werkzaamheden gebeuren in de laatste 3 dagen voor het corso, maar achter de schermen wordt er, in meer of mindere mate, het hele jaar door aan de wagen gewerkt.

Thema

Een nieuw corsojaar begint eigenlijk net voordat het voorgaande ten einde is, ongeveer half april. Tijdens de prijsuitreiking wordt namelijk het thema voor het volgende jaar bekend gemaakt. Zo hebben alle deelnemers meer dan voldoende tijd om over mogelijke ontwerpen na te denken en deze te optimaliseren. Binnen onze groep wordt meestal gelijk begonnen met kleine brainstorms, waarbij interessante concepten worden besproken.

Ontwerp

OntwerpIn de maanden mei en juni komt de corsogroep een aantal keer bij elkaar om de brainstorm sessies voort te zetten en tot verschillende ideeën te komen voor een mogelijk thema voor onze praalwagen. We letten daarbij vooral op herkenbaarheid wat aanspreekt bij het publiek. Ook kijken we naar hoe figuratief een thema is wat betekent dat wij nagaan hoe goed we het thema kunnen uitbeelden op de praalwagen met de methodes die we voor handen hebben. Uit alle mogelijkheden kiezen we uiteindelijk gezamenlijk een thema voor onze nieuwe praalwagen.

De tweede stap in het ontwerp proces bestaat uit het werkelijke tekenen van de wagen. Dit vindt plaats in de herfstmaanden en wordt gedaan door de ontwerpers van het bloemencorso. In samenspraak met de ontwerper worden onze ideeën en wensen verwezenlijkt tot een ontwerp-impressie en later tot een technische tekening, aan de hand waarvan de praalwagen later zal worden gebouwd.

Tegelijk met het uitwerken van het ontwerp zoekt onze groep weer contact met onze vaste arrangeur, Michael van Namen. Samen met hem wordt het ontwerp van de corsowagen besproken en een ontwerp gemaakt voor de arrangementen van bloemen die de wagen op passende wijze zullen accentueren. Hiervoor worden niet alleen bloemen gebruikt, maar ook andere natuurlijke materialen zoals schors, mos en nog meer verschillende materialen.

Uitvoering ontwerp

In februari en maart wordt gewerkt aan de realisatie van het ontwerp van de wagen. Alle vormen en figuren worden van ijzer gemaakt en vervolgens op een metalen frame, de eigenlijke wagen, geplaatst. Nu wordt het ijzeren geraamte bekleed met folie en karton. Hier wordt dan een laag schuim over gespoten.

Voorbereidingen

KlaarDe corsowagen wordt na de uitvoering van het ontwerp overgedragen aan de corsogroep. Nu kunnen we zelf al het werk uitvoeren dat al gedaan kan worden voor het eigenlijke steken van de bloemen. Dit betekent het aanbrengen van het zogenaamde sleepzijde, dat aan de zijkant van de wagen hangt zodat het zicht onder de wagen wordt ontnomen, en het schilderen van staal dat de constructie van de corsowagen ondersteunt.

De laatste stap is het bedekken van alle open delen van het metalen frame met karton, zodat er geen open plekken op de corsowagen zijn en dat die dus klaar is om met bloemen te worden versierd.

Opbouw

AchterwagenDe eigenlijke opbouw van de corsowagens gebeurt in de drie dagen voorafgaand aan de optocht. Op woensdag middag wordt begonnen met het steken van de bloemen op de wagen. Hiervoor worden voornamelijk hyacinten gebruikt. We kunnen van tevoren een voorkeur opgeven voor de kleur van de bloemen, maar het is nooit zeker of deze bloemen ook daadwerkelijk beschikbaar zijn tijdens de dagen van het corso. Daardoor zijn we soms genoodzaakt verandering te maken in ons kleurontwerp en moeten we altijd creatief blijven. Zijn er onverhoopt geen hyacinten beschikbaar door weersomstandigheden dan werken we vaak met tulpen en narcissen.

PraalwagenHet steken van de wagen gaat ook op donderdag de hele dag door. Tegelijkertijd met alle vrijwilligers die steken werken onze arrangeurs aan de bloemenarrangementen op de wagen. Op de drukte tijdens werken tot ongeveer 50 mensen aan onze wagen.

In de nacht van donderdag op vrijdag is de wagen helemaal afgestoken. Na een korte nacht slaap wordt er op vrijdagochtend nog een laatste hand gelegd aan de kleine details zoals het wegwerken van zichtbare oneffenheden en ongestoken plekken. Stipt 12 uur moet de wagen worden opgeleverd en kan de jury aan de slag met hun beoordeling van alle corsowagens

Prijsuitreiking

Op vrijdagmiddag maakt het Bloemencorso dan een rondrit in Noordwijkerhout. De bekendmaking van de prijzen voor de beste praalwagen en stekersvereniging van het jaar vindt dan aansluitend plaats in Noordwijk. De uitreiking van de prijzen vindt in mei plaats tijdens het jaarlijkse stekersfeest. Direct de bekendmaking rijdt de optocht een ronde door Noordwijk, compleet verlicht en voorzien van commentaar.

Bloemencorso

BloemencorsoOp zaterdag is de dag van de eigenlijke optocht. Rond 9.30 uur wordt gestart op de Boulevard in Noordwijk. Via Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede rijdt het bloemencorso naar Haarlem. Na een rit van 12 uur komt het corso daar volledig verlicht aan. Voor de figuranten en bestuurders is een lange dag ten einde, waarin zij verschillende miljoenen mensen hebben gezien.

Op zondag staat het corso nog de hele dag op De Gedempte Oude Gracht. Hier trekken ook nog eens vele mensen aan de wagens voorbij. Op maandagmorgen is het corso na precies 5 dagen na de start van de opbouw weer voorbij. De wagen worden naar een destructiebedrijf gereden om daar ontmanteld te worden waarbij het onderstel voor het volgende corso wordt bewaard.